Slik hever du surdeigsbrød

Surdeigsbrød har blitt stadig mer populært i Norge de siste årene, og det er ikke uten grunn. Et godt surdeigsbrød kan være et smakfullt og næringsrikt alternativ til vanlig brød. Men å heve et perfekt surdeigsbrød krever litt kunnskap og tålmodighet. Her er noen tips som kan hjelpe deg på vei.

Lag en god surdeigsstarte

En god surdeigsstarter er nøkkelen til et godt surdeigsbrød. En surdeigsstarter består av mel og vann som har blitt gjæret over tid. Start med å blande like deler mel og vann, og la blandingen stå på kjøkkenbenken i et par dager. Rør i blandingen et par ganger om dagen, og etter hvert vil du se små bobler i blandingen. Dette betyr at surdeigsstarteren er klar til å brukes.

Gi deigen god tid til å heve

Surdeigsbrød trenger tid til å heve. Ideelt sett bør deigen heve over natten eller i opptil 12 timer for å utvikle en god smak og konsistens. Sørg for at deigen har riktig temperatur og fuktighet mens den hever. Deigen bør være dekket med et håndkle eller plastfolie for å hindre at den tørker ut.

Gi deigen god tid til å heve

Temperaturen på deigen er også viktig for å heve et godt surdeigsbrød. Deigen bør være varm, men ikke for varm, og temperaturen bør være jevn gjennom hele heveprosessen. En temperatur på rundt 20-22 grader Celsius er ideelt for surdeigsbrød.

Bruk riktig meltype

Velg en meltype som passer til det brødet du ønsker å lage. En blanding av meltyper kan gi ekstra smak og struktur til brødet. Sørg for å velge mel som er høy i protein, som for eksempel rugmel eller speltmel, da dette gir en god struktur til brødet.

Kna deigen riktig

Når du knar deigen, er det viktig å gi den nok tid til å utvikle seg. Deigen skal være elastisk og luftig når den er ferdigknadd. Du kan også utføre såkalt «stretch and fold»-teknikk, som vil hjelpe til med å utvikle deigen og gi en god konsistens til brødet.

Stek brødet riktig

Når du har formet brødet og det har hevet ferdig, er det viktig å steke det på riktig måte. Brødet bør stekes på høy temperatur for å få en sprø skorpe, men ikke så høyt at brødet blir brent. Sørg for å ha en stekeovn med dampfunksjon, eller ha en ildfast form med vann i ovnen for å skape damp. Dette vil hjelpe til med å gi brødet en god skorpe og en luftig konsistens.

Med disse tipsene er du godt på vei til å heve det perfekte surdeigs

Relaterte artikler

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart

Logg inn for å handle hos oss

Logg deg inn for å få rabatt, bonuspoeng

Registrer din bedrift

Med bedriftsavtale hos oss, kan du bestille møtemat, catering, kaker og mye mer godt. Vi tilbyr henting på våre utsalgssteder eller levering.

Når du legger inn søknad, vil du få raskt svar med innloggingsdetaljer for å handle hos oss.